Canzonetta Nova - motivaatio syntyy tavoitteista, tunteista ja mahtavista kuoroystävistä


Canzonetta Nova 35 vuotta (1984-2019)

Vuonna 2019 Canzonetta Nova -kuoro juhlii 35 vuotta jatkunutta toimintaansa monella tapaa. Tässä yhteydessä on luontevaa myös päivittää kuoron historiikkia tämän sähköisen julkaisun muodossa.
Ensimmäisen neljännesvuosisadan toiminta on kuvattu kattavasti ja eläväisesti Kari Vuorialhon ja kumppaneiden koostamassa 25-vuotishistoriikissa, joten sitä osaa ei kannata lähteä uudelleen kirjoittamaan. Saman dokumentin loppupuolella on myös kuoron senastisen johtajan Erkki Rajamäen näkemyksiä kuoron johtajan ja Marjatta Huhdan näkemyksiä rivikuorolaisen perspektiivistä ja luettelot kuoron konserttien lukuisista kapellimestareista ja kymmenistä maineikkaista solisteista.

Tähän päivitysosaan on koottu napakat kertomukset vuosien 2009-2018 toiminnasta. Kuten historiikkiin sopii, mukana ovat luettelot kuoron kaikista johtajista ja puheenjohtajista, onpa yritetty koota luetteloa kaikista kuorossa laulaneista sillä tarkkuudella kuin se vanhoista dokumenteista onnistui. Löytyi yli 200 nimeä, mutta varmaankin joitakin puuttuu.

Canzonetta Novan nykyinen puheenjohtaja Terhi Maskonen kirjoitti omasta näkökulmastaan kuorolauluun ja kuoron johtaja Elina Rantamäki laati listat toisaalta arkisista asioista, joista hän joutuu huolehtimaan harjoituskaudella, ja toisaalta kohokohdista, joista hän on erityisesti nauttinut kuoronjohtajavuosinaan.

Historiikin liikaa asiallisuutta on taitettu muutamilla lehtiin tarjotuilla kirjoitelmilla, joissa esitellään Haydnin Luominen, Bachin Matteus-passio, yhteiskonsertti hampurilaisen Hammonie-kuoron kanssa ja matka Roomaan osana suomalaista piispallista seuruetta. Esimerkkinä kuoron musiikista on Järvenpään kirkon ympärillä kulkevan hiljaisuuden polun taivaltajille kuvitettu Lacrimosa kuoron Mozartin Requiem-levytyksestä.


Eero Pukkala
Kuoron satunnainen musiikkitoimittajaHistoriikki Canzonetta Nova 25v on kuorolaisemme Kari Vuorialhon kirjoittama muistelu ensimmäisistä värikkäistä 25 vuodesta. Kari on ollut mukana Canzonetta Novaa perustettaesta aina tähän päivään asti.

Historiikki on luettavissa laajempana kokonaisuutena kuorolaisen Eero Pukkalan toimittana pdf-tiedostona. Klikkaa kuvaa yllä.

No, pitemmittä puheitta päästetään Karin ja Eeron muistelmat valloilleen:
1984


Canzonetta Nova -kuoro perustettiin vuonna 1984 Järvenpään seurakunnan kamarikuoroksi – nuorten aikuisten kuoroksi.

Erkki Rajamäki vuonna 1984 paikallisessa sanomalehdessä:

”Canzonetta Nova syntyi kuin itsestään, puhtaasti laulamisen halusta. Pari laulajaa tuli kysymään, alanko johtaa tämäntyyppistä kamarikuoroa, jos sellainen syntyy. Nyt kuorossa on 33 laulajaa. Kuoro harjoittelee vain kerran viikossa. Se ei ole siis mikään ’stressikuoro’, mutta Rajamäen mukaan varsin tasokas. Se ei kärsi myöskään sekakuorojen yleisimmästä vitsauksesta, miespulasta. Miehiä on mukana yli tusina. Hengellisten laulujen lisäksi ohjelmistoon kuuluu myös ’kevyttä klassista’ kuten kansanlauluja.”Kuoroasuna naisilla oli alkuvuosina sininen pusero ja siniset nailonit, miehillä tumma puku ja sininen solmio. Vuodesta 1986 alkaen naiset ovat kantaneet Vuokon upeaa sähkönsinistä pukua liehukkeineen.


Helmikuussa perustettiin kuoro kova
nimeltänsä Canzonetta Nova.
Tarkoituksena antaa opettajien laulaa,
kiljua, huutaa täyttä kaulaa.
Ajatuksen yhtenä isänä Erkki,
josta tuli kuoron tavaramerkki.


Kuoron nimi syntyi nimikilpailun tuloksena. Canzonetta-nimeä ehdotti kuoron ensimmäinen puheenjohtaja Kari Vuorialho, basso. Joensuussa toimi kuitenkin jo samanniminen kamarikuoro, joten nimeä ei voitu rekisteröidä. Syntyneen nimiongelman ratkaisi Hannu Keva, basso, ehdottamalla kekseliäästi nimen jatkoksi Novaa. Näin kuoro oli saanut nimekseen Canzonetta Nova – Uusi Pieni Laulu.

Ensimmäiset kuoron pikkujoulut Laurilan seurakuntakodissa 1984. Kuvassa kuoron
puheenjohtaja Kari Vuorialho (vas.) ja johtaja Erkki Rajamäki muutama vuosi ja … kilo sitten.

Varoja Etiopian nälänhädän uhreille kerättiin koko perheen kahvikonsertilla Erkin johdolla esiintyivät Canzonetta Novan lisäksi seurakunnan Nuorisokuoro ja Soitinyhtye. Mukana olivat myös kanttori Jarmo Kukkonen ja Anna-Liisa Rautasuo-Pöysä.

1985


Kuorokonsertti Järvenpään kirkossa, esiintymisiä jumalanpalveluksissa.
Joulukahvikonsertti Järvenpään seurakuntatalossa Liisa Aho-Pynttärin johdolla Erkin ja vaimonsa Helenan pitäessä välivuotta Saksassa Erkin lauluopintojen vuoksi.

1986


Nuorekasta kuorolaulua kevätkonsertissa
Schutziä, Madetojaa, Haapasaloa, Bachin koraaleja…

Osmo Häyrynen Keski-Uusimaassa 8.5.1986: ”Erkki Rajamäellä on johdettavanaan erittäin nuorekassointinen 30 laulajan instrumentti, joka pystyy ajan myötä yhä parempiin lopputuloksiin, mihin Rajamäellä johtajana on kaikki edellytykset.”


Järjestystä kuoroon säännöt toi,
viralliseksi näin paperille asiat loi,
mutt`aina vaan pulinat kuorossa loiskii,
vaikk Erkki suupielestään ärräpäitä roiskii.
Ensiretki kuoron tehtiin kauas Hesaan,
Vanhan kirkon holvien, kaartuvien sekaan.


Kuoron perustava kokous pidettiin 14.3.1986. Puheenjohtajana ensimmäisessä kokouksessa toimi Seppo Niemi ja sihteerinä Kari Vuorialho. Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Sirkka-Liisa Korpelainen ja Tuulikki Vepsäläinen. Ääntenlaskijoiksi valittiin Liisa Tamminen ja Ulla-Maria Helve.

Kokouksessa hyväksyttiin kuoron säännöt, jotka ovat olleet voimassa lähes muuttumattomina tähän päivään asti.

Perustamissopimuksen allekirjoittivat Kari Vuorialho, Seppo Niemi ja Minna Nieminen.

Kuoron ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Kari Vuorialho, joka oli jo hoitanut puheenjohtajan tehtäviä ennen perustamiskokousta. Johtokunnan jäseniksi valittiin sopraano Seija Jokinen, tenori Jussi Härme, basso Ilkka Määttä ja altto Päivi Hynninen.

Kuoron isännäksi valittiin Seppo Niemi ja emännäksi Kaija Oksanen, musiikkilautakuntaan puolestaan Anna-Liisa Rautasuo-Pöysä ja Hannu Keva. Tilintarkastajiksi valittiin Matti Myrsky ja Marja-Liisa Jokela.

Talousarvioluonnos oli suhteellisen kevyttä luettavaa:
”Seurakunnalta olemme saaneet 6000 mk täksi vuodeksi. Omalla tilillämme on 733 mk.”

1987


Pääsiäishartaus TV:ssä
”Kehittyi kuoro kohisten.
Ei ole laulut lasten laulut,
lasten laulut, naisten naurut.
Ne on partasuun urohon,
joit ei laula kaikki lapset
eikä pojat puoletkana.
Järvet järkkyi, maa järisi,
kun CN telkkarissa eka kerran tärisi.”Lauloi Mankalan koululla,
Juhantalon kotikontuvilla,
lauloi Lahden urut sointuviksi,
svenskatalande Öhrwallin mielen haoiksi.


Kuoron ensimmäinen kovan luokan haaste oli esiintyminen Lahden kansainvälisellä urkuviikolla 5.8.1987. Ruotsalaisen, Anders Öhrwallin, maailmankuulun barokin kuoromusiikin taitajan johdolla Canzonetta Nova esitti Lahdessa Buxtehuden kantaatin. Orkesterina Soli Deo Gloria.

Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti: ”Canzonetta Nova on aivan kelvollinen kamarikuoro, jonka tekniikka on hiottu varmalle pohjalle. Näin ollen kuoron esitys oli enimmäkseen puhdasta ja hallittua.”

1988


”Syksyn lehdet ja muita kirkkokuorosävellyksiä” Viihdekonsertti ”Siniset sävelet” Järvenpää-talolla su 3.8. -88 klo 19 Mukana myös tanssiryhmä Järvenpään Naisvoimistelijoista.


Läksi syämmellä hyvällä,
mielellä sinisellä,
vaattehilla sinisillä,
sävelillä sinisillä,
kohti uusia vesiä, uusia ulapoita.
Mikä ihme kuorohon?
Heitti kansiot ketohon,
pelehti permannolla,
lanteitansa letkautteli,
rokki riemuksi remahti.
Tenorit soolon singauttavi - Oh boy!
Niin paljon kuului rakkauteen silloin,
vaan keski-ikäinen kysyy:
Missä piileksii se illoin?


Kirkkoherra Airola kommentti: ”Ihan hieno konsertti, mutta pitikö sitä seurakunnan kuoron nyt ihan rokkiakin…”

Mozartin Requiemin 1. esitys kaikui 20-vuotiaan kirkon kunniaksi Antti Takala Kotimaa-lehdessä 2.12.1988: Requiemin esityksessä tuli mainiosti esille hyvä ja yhtenäinen äänenmuodostus. Runsaasta mieslaulajamäärästä johtuen sointi on tasapainoinen ja tukeva. Seurakunnan kuoron rohkea askel suurteoksen pariin onnistui täydellisesti. Requiemin solistikvartetti (Merja Wirkkala, Monica Groop, Jarmo Kukkonen ja Erkki Rajamäki) tekivät saumatonta yhteistyötä.

Ihailtavaa taitoa, mahtavaa tilannehuumoria ja viiltävän tarkkaa analyysiä!
Marko Korven-Korpinen Canzonetta Novan harjoituspianistiksi!


1989


Matka Tallinnaan TPI Kammerkoorin vieraaksi

Muuallaki maailmassa,
naapurin veräjän suulla.
Myös on marjoja mäellä,
ahomailla mansikoita.
Viron kuoron kunniaksi,
yhteisen ilon pitäjäksi,
yhteisen tavaran ostajaksi,
hirvet hyppi kankahilla,
veljekset piti iloa.
Piti iloa Virossa,
piti iloa Suomessa.

Keski-Uusimaa-lehti:
”Viisi vuotta on ollut kuorolle koeaikaa, jonka kuluessa toiminta ja laulajisto on vakiintunut. - Meillä on nyt hyvin laulajia. Kokonaisvahvuus on yli 50. Tästä on hyvä jatkaa, Erkki Rajamäki sanoo.

1990


Tallinnan laulujuhlat - Eläköön heimoveljet (kuva: Erkki marssimassa)
”Eestimaa, Eestimaa, olet mu kodumaa…”


Lähemmä Viron pitoihin,
vapauden juhlinkeihin,
vakaiset vaatteheni,
pioissa pieltäväni,
marssien matka taittuvi,
Tallinnan laulukarkelohon.
Lippu ylös vedettihin,
laulut kyynelöiden kajautettihin.


1991


Mozartin Requiem Lamminmäen johdolla Temppeliaukion kirkossa.

Kaikuja kotoa ja kaukaa 10.3.-91 Järvenpää-talossa
- 1400 luvulta nykypäiviin : Alta Trinita, Jucundare, Bourree, Helise ilma, Camelan,Valkovuokot…

Tuusulanjärven Viikkouutiset:
Kuorossa on 50 jäsentä. Erikoista on, että mukana on toistakymmentä avioparia. Canzonetta Nova onkin koko perheen kuoro, sillä myös lapset ovat välillisesti mukana. Harjoitusiltoina on järjestetty lastenhoito. Monet hoitajista ovat kuorolaisten varttuneempia lapsia.

Tuusulanjärven Viikkouutiset:
Tenorit Canzonetta Novan paras osa - Canzonetta Novan mestaruushiihdot Tanhuniityn Lierun hyväkuntoisilla laduilla

1992


Keski-Uusimaa 16.4.-92: Canzonetta Nova Italian festivaaleille

Settimana Cantante Internazionale
Perugia, 2-9 Agosto 1992

Kansainväliset kuorofestivaalit Umbrian maakunnassa Perugiassa, Italiassa
- torakkajahtia ja makaroonia opiskelija-asuntolassa.
- huh hellettä, kirkosta kirkkoon Fransiskus Assisilaisen jalan jäljillä helteisessä Assisissa.
- Espanjalaiset portaat, Fontana Di Trevi, Colosseum, Forum Romanum, Piazza Navona - Ikuinen ja ihana Rooma tutuksi parissa päivässä


Jo kävi ilo ilolle,
riemu riemulle remahti,
Perugian kadut kajahteli,
jalan neljän juoksevata,
koivin koikkelehtivata,
rakkojen jaloissa nousta.
Hiki pinnalle kihosi,
Assisin auringon alla.
rauniokirkon kupeessa.

Helmut tarkka ukko,
itse Baijerin isäntä,
osas kielen, osas kaksi,
opetti aamun alkajaksi:
”Hello! How are you? Good morning!

Elä suihki sutsumatta
(= Elä suihki ilman hametta)
Eläkä räämi rätsimättä
(= Elä rentustele ilman paitaa)
Pietarin kirkon pihoilla.
Elä liiku liinasetta,
elä kengättä kehaja.
Hyvältä näytti Piazza Navonan neitoset!
Kelpas Lasselekin Una Piccala Birra!


Sattuuhan sitä…
Suomi 75 vuotta -juhla Järvenpää-talossa 22.11.1992
Kapellimestarin kohottaessa tahtipuikkonsa huomasimme, että puolet tenoreista ja bassoista puuttui. He olivat rauhassa seurustelemassa ja ”avaamassa ääntään” Järvenpää-talon lämpiössä muun kuoron aloittaessa Sibeliuksen Vapautetun kuningattaren esitystä salin puolella.

1993Rossinin Messe Solennelle 16.5. ja Mozartin Requim 25.11.

Lauloa hyrähtelevi,
messuavi Rossiinin aurinkoiselle.
Hitaamp oli tahti sinfoonikkojen Kouvolan,
Kalervo Kullervon poika Kulmalan.

1994Loppiaisen TV-jumalanpalvelus televisioitiin Järvenpäässä

Kova on maine kuoron,
tuttu on TV:stä,
Loppiaisen lallatuksista.
Hikoillut Haapasalon höyryissä,
polttavissa pihahdellut.

Canzonetta Nova - 10 vuotta
- Haapasalon tilausteoksen kantaesitys juhlakonsertissa Järvenpään kirkossa 13.2.1994
- Canzonetta Novan 10-vuotisjuhlakonsertti ”Luonnollisesti” Järvenpää-talossa 15.10.1994 peilasi suomalaista musiikkia. Juhlakonsertissa esitettiin kantaesityksenä Olli Kortekankaalta tilattu ”Akvarelli”. Sen aihe ja tunnelma kertovat säveltäjän kiinnostuksesta itämaiseen elämänpiiriin ja erityisesti Japanin kulttuuriin.

Helsingin Sanomat 30.10.1994
Kerta kiellon päälle
Canzonetta Nova -kuoro teki historiaa. Se kantaesitti 10-vuotiskonsertissaan Olli Kortekankaan Akvarelli-nimisen pienen kuoroteoksen - ja toisti esityksen puoliajan jälkeen.

Bachin Jouluoratorion 1. esitys 10.12.1994 Järvenpään kirkossa ja 11.12. Vuosaaressa

1995


Oopperamiehen kirkkoteos - Rossinin Messe Solennelle Järvenpäässä

Bravo, bravo! Canzonetta Novan joulukonsertti Järvenpään kirkossa 16.12.
Canzonetta Novan pianissimot ovat erinomaisia ja niistä siirtyminen forteen on korviahivelevän kaunista. (Tuusulanjärven Viikkouutiset 22.12.1995)

1996Joulunajan mahtavinta musiikkia Järvenpään ja Mäntsälän kirkoissa
- Bachin Jouluoratorio esitettiin toisen kerran 6.1.

Vaikuttava Mozartin Requiem Markus Lehtisen johdolla Järvenpään kirkossa 2.3. ja Olarin kirkossa 3.3.

Kouvolan Sanomat: Pieni on varsin suhteellista
Rossinin Petite Messe Solennelle Kuusankosken kirkossa 29.9.

Felix Mendelssohnin Elias-oratorio Järvenpään kirkossa 25.10 ja Helsingin Johanneksen kirkossa 27.10 Canzonetta Novan , vantaalaisen Audite-kuoron ja Lohjan orkesterin suuresityksenä

Iltasanomat 25.10.1996
Tulta! sanoi Mendelssohn. Elias-oratorio palaa kuin soihtu!
Elias-oratorion esitykset kuuluivat Jani Sivenin lopputyöhön Sibelius-Akatemian kuoronjohdon tutkinnossa.
- Teoksen valmentaminen on unelmatehtävä, joka nyt sattui eteeni tutkintovaiheessa. Uskon, etteivät esitykset jää suinkaan viimeisiksi, Jani totesi.

Helsingin Sanomat 29.10.1996
Vakaa kuoro
Suurimman vaikutuksen teki kuitenkin kuoron tasapainoinen, varma ja loistokas sointi. Epäpuhtauksia tai latteita vokaaleja sai hakemalla hakea. Solisteista Erkki Rajamäki oli mitä profeettamaisin Elias. Lämmin ja kantava bassoääni ei tosin kuulunut millekään tulikivenkatkuiselle tuhon ennustajalle, vaan pikemminkin harkitsevalle, viisaalle profeetalle.


Syksyllä 1996 - Latvia, Riika
Rossinin Petite Messe Solennelle

Oho, sanoi oiva tenorisolistimme ja matkaoppaanakin toiminut Anssi (latvialaisittain) Hirvonens, kun juuttui bussin oveen väliin.

Ilmoitus Keski-Uusimaassa: Uusia laulajia otetaan Canzonetta Novaan. Pidämme koelaulutilaisuuden… Tulevaa ohjelmistoa Mendelssohnin Elias-oratorio.
Ps. Kuoro tekee Espoon matkan


1997


J. S. Bachin Jouluoratorio kertoi joulun riemusta Nurmijärven kirkossa loppiaisena 6.1.

Nurmijärven Sanomat 8.1.1997
”Hämmästyttävää virtuositeettia”
Canzonetta Novan Jouluoratoriota kiitettiin

Canzonetta Nova kevätkonsertin kautta vappuaattona Irlantiin
Irlannissa Corkin kansainvälisillä kuorofestivaaleilla 1.-4. toukokuuta 1997 Aarre Merikannon Sydämeni laulu herkisti yleisön ja kuorolaiset ja johti esiintymiseen Irlannin TV:ssä.
Mielen ja vatsan herkisti myös joka-aamuinen ”kevyt” aamupala: paistettuja munia, pekonia, tomaattia, paahtoleipää ja kahvia.

Mozartin salaperäinen Requiem soi Espoon vanhassa kirkossa Urkuyö ja aaria -sarjassa 10.7.1997
Yhteisesitys Espoonlahden kirkon kamarikuoron kanssa ja samalla porukalla Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlilla 13.7.

1998J.S. Bachin Jouluoratorion esitys 6.1.11998 Järvenpäässä ja Mäntsälässä oli Keskisen Uudenmaan musiikkiopiston ja Canzonetta Novan suurtyö.

Keski-Uusimaahan kirjoittanut Jani Uhlenius totesi: ”Toivoisin Järvenpään seurakunnan jatkavan omaksumaansa linjaa, eli mahdollisuuksien mukaan jatkossa turvaavan, myös taloudellisesti, Jouluoratorion kaltaiset näyttävät projektit. Loppiaisillan kiitollisen yleisön ablodit osoittivat, ettei tuo panostus ole mennyt hukkaan.”

Johannes-passio kertoo pääsiäisen sanoman
- Järvenpään kirkko 6.4.

Keski-Uusimaa 8.4.1998
Musertavan voimallinen Bach-tulkinta.
Esitys veti rajapyykin: vähempi ei riitä, enemmän olisi ylitulkintaa

Mittava Johannes-passio valtaa Korson kirkon 7.4.

Johannes-passio on 1984 perustetun Canzonetta Novan viides suuri kirkkomusiikkiteos, kertoi Tuusulanjärven Viikkouutiset 5.4.-98.

Kesäillan konsertti (Summer Evening Consert) Järvenpään kirkossa 2.6. klo 21

Hyvästi kesä, tervetuloa syksy!
Konsertti Korson kirkossa 2.9.1998

Mittava Elias-oratorio yhdisti Järvenpään ja Vantaan kuorovoimia!
Elias-oratorio Myyrmäen kirkossa 28.11. ja Järvenpään kirkossa 29.11.1998.

Sunnuntaina 20.12.1998 klo 18 esitettiin Jouluoratorio samalla kellonlyömällä sekä Tuomiokirkossa että Vuosaaren kirkossa .
Tuomiokirkossa olivat esittäjinä Cantores Minores ja Lohjan orkesteri, Vuosaaressa puolestaan Canzonetta Nova ja Keskisen Uudenmaan musiikkiopiston orkesteri.
Kotikirkossamme esitys oli19.12.

Kuoron puheenjohtajinakin toimineet Vuokko Malkavaara (vas) ja Tuulikki Vepsäläinen, alttoja molemmat, solmimassa rauhanomaisia suhteita irlantilaiseen alkuasukkaaseen.
1999


Viikkouutiset 28.3.1999:
Canzonetta Nova jaksaa tuottaa yhä suuren kirkkoteoksen.
Lappeenrannan laulukilpailussa menestynyt Mari Palo laulaa Järvenpään kirkossa.

J.S. Bachin Johannes-passio Järvenpään kirkossa 29.3. ja Kuusankosken kirkossa 30.3.1999.

Kesäillan konsertti - Lauluja vuosien varrelta - Järvenpään seurakuntasalissa 8.6. klo 20
Lisää on luvassa!
15-vuotisjuhlataivaltaan kuoro juhlii syksyllä esittämällä Mozartin ja Verdin Requiemit.

Mozartin Requiem Helsingin hiippakunnan 40-vuotisjuhlatilaisuudessa Järvenpää-talossa syyskuussa 1999.

CN 15 vuotta
Juhlat 16.10.1999 Kotitalousopettajaopistolla

- Meidän perheemme ja tuttavamme tietävät, missä me olemme maanantai-iltaisin.
Kuluneiden 15 vuoden aikana vaihtuvuus kuorossa on ollut vähäinen. Se, joka on Canzonetta Novaan liittynyt, on siinä myös pysynyt. Kuorossa on viitisenkymmentä laulajaa. (Puheenjohtaja Tuulikki Vepsäläinen Keski-Uusimaassa 16.11.)

Keski-Uusimaa 16.11.1999
Canzonetta Nova tarttuu Verdin Requiemiin
- Canzonetta Novan vetäjä Erkki Rajamäki sanoo, että Verdin Requiem on häämöttänyt hänen suunnitelmissaan jo alusta alkaen. Kuoro on edennyt vaivihkaa tavoitetta kohti.
Rajamäen mukaan kyseessä on eräänlainen päänavaus Keskisen Uudenmaan seurakuntien yhteistyölle. - Hienointa on se, että me täällä Järvenpäässä ja Keski-Uudellamaalla voimme ja pystymme tekemään aivan samoja asioita kuin vaikka Tukholmassa tai Pariisissa tai missä suurkaupungissa tahansa. Tästä täytyy olla kiitollinen erityisesti seurakunnalle, joka on tukenut hienosti musiikkitoimintaa, ja tietysti kuorolaisille, Rajamäki jakaa tunnustusta produktion eri osapuolille.
- Hän, joka tulee kuuntelemaan esitystä tekee kulttuuriteon itselleen. Tämä musiikki kyllä varmaan vie mukanaan. Se on kaikkien aikojen merkittävimpiä teoksia, Rajamäki toteaa.

Verdin Requiem Keravan kirkossa 20.11. ja Järvenpään kirkossa 21.11., johtajana Kalervo Kulmala, solisteina Taina Piira, Päivi Nisula, Ari Grönthal ja Erkki Rajamäki

2000Johannes-passio aloitti piinaviikon Järvenpäässä sunnuntaina 16.4.
Canzonetta Nova ja kamariorkesteri Soli Deo Gloria, joht. Juhani Lamminmäki

Heinäkuussa kuudes konserttimatka ulkomaille 15-vuotisen toiminnan juhlistamiseksi!


Canzonetta Nova otettiin lämpimästi vastaan Unkarissa ja Slovakiassa
Kuoro matkasi Slovakian kautta Unkariin, jossa se esiintyi Budapestin Linnavuoren luterilaisessa kirkossa. Bratislavassa Canzonetta Novan vierailu kuului kaupungin omaan kesäkonserttisarjaan.
Ohjelmistossa Jean Sibeliuksen ja Aarre Merikannon lisäksi Edward Elgaria, Edvard Griegiä ja Heitor Villa-Lobosia.

(kuva) Hannele Rekola, Tonava, Aino
Kangasniemi ja Kaija Oksanen kaunoiset
Budapestin yössä.

Unkarin kieli on tosi helppoa!
Konsonantit, ei ässät
gy dj, kuten ruotsin adjö
ly j, kuten suomen juoda
nj kuten ranskan cognac tai italian signore
ty tj, kuten ranskan etienne

Herkullista ”Plötsclich”-jälkiruokaa nautittiin budapestiläisessä ravintolassa (kuva jälkiruoka-annoksesta). Kotimatkalla puolet kuorolaisista kärsi ripulista.


(kuva) Heikki Paavola, tenori, eläytyy slovakialaiseen
historiaan.

Hei - meitä ammutaan!
Kuorolaistamme (muistaakseni Hannele Rekolaa) ammuttiin ritsalla päähän Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa. Taitojaan koetteli läheisessä kerrostalossa asunut pikkupoika.
Konsertti sen sijaan sujui hyvin.

Bachin juhlavuoden harvinainen huipennus: Jouluoratorio kokonaisuudessaan järvenpääläis-espoolaisin voimin!

Keski-Uusimaa 8.12.2000
Tänä vuonna on kulunut 250 vuotta Bachin kuolemasta.
- Juhlimme Bachia oikein olan takaa esittämällä kaikki kuusi kantaattia, toteaa Järvenpään seurakunnan kanttori Erkki Rajamäki. Kantaatit kertovat joulunajan tapahtumat aina loppiaiseen saakka.

Canzonetta Nova toteutti suurprojektinsa yhdessä espoolaisen Navichorus-kuoron kanssa Espoonlahden kirkossa 9.12. ja Järvenpään kirkossa 10.12.2000.
Orkesterina oli Juhani Lamminmäen johtama kamariorkesteri Soli Deo Gloria.
Solisteina Anna-Kristiina Kaappola, Riikka Rantanen, Anssi Hirvonen ja Erkki Rajamäki.
Suomessa Bachin Jouluoratorion kuuden kantaatin kokonaisuus on esitetty aiemmin vain pari kertaa.

2001
Bachin Johannespassio alkuperäissoittimin Järvenpään kirkossa 8.4. ja Keravan kirkossa 10.4.
johtajana Jani Siven, orkesterina Helsingin Barokkiorkesteri, evankelistana Reijo Ikonen, sopraanoaariat Riikka Siren, alttoaariat Riikka Rantanen, bassoaariat ja Pilatuksena Jorma Martikainen ja Jeesuksena Erkki Rajamäki.

Körttikörötystä, klassista musiikkia ja gospelrockia nuorille!
Mozartin Requiemin esitys Herättäjäjuhlilla Järvenpäässä 7.7.2001

Mozartin Requiemin levytys Järvenpään kirkossa syyskuussa 2001.
Solisteina levyllä Merja Wirkkala, Eeva-Liisa Saarinen, Anssi Hirvone ja Erkki Rajamäki.
Orkesterina Soli Deo Gloria, johtajana Juhani Lamminmäki. (kuva: levyn kansi)


Canzonetta Nova muistaa Verdiä! Oopperasäveltäjä Giuseppe Verdin kuolemasta 100 vuotta!
Säveltäjän vaikuttavimpiin teoksiin kuuluvan Requiemin eli sielunmessun esitys la 24.11. Kuusankosken kirkossa ja su 25.11. Järvenpään kirkossa.
Johtajana Kalervo Kulmala, tenorina Ari Grönthal, mezzosopraanona Sari Nordqvist, bassona tuttuun tyyliin Erkki Rajamäki.

2002Elias-oratorio Järvenpään kanttoripäivillä ti 5.2.2002 Järvenpään kirkossa.
Mukana kamariorkesteri Tampere Chamber, esityksen kapellimestarina Heikki Liimola, solisteina Eliaksen nimiosassa Erkki Rajamäki, sopraanosolisti Merja Wirkkala, alttosolisti Eeva-Liisa Saarinen, tenorisolistina Anssi Hirvonen, poikasolistin osuuden lauloi tällä kertaa Anna-Liisa Rautasuo-Pöysä, solistikvartetissa olivat mukana myös Tuusulan kanttorit Maija Vuorinen ja Tuula Saarensola.

Keski-Uusimaa 13.2.2002
Täysi-ikäiseksi ehtinyt kuoro äänitti musiikkikirjallisuuden kulmakiven Järvenpään kirkossa
- Olimme puuhanneet levytystä jo pitkään, mutta emme halunneet lähteä levyn tekoon heppoisin eväin. Requiemia kuoro on esittänyt jo lähes 20 kertaa eri kapellimestareiden johdolla. Toisaalta kuorolaiset ovat aina pitäneet suurempien teoskokonaisuuksien esittämisestä, kertoo kuoron johtaja ja levyn bassosolisti, kanttori Erkki Rajamäki.

Järvenpään seurakunnan 50-vuotisjuhlamessu Olli Kortekankaan Riemuvuoden messun mukaan sunnuntaina 3.11.2002 kirkossa.

Järvenpään seurakunnan 50-vuotisjuhlakonsertti su 3.11.2002 Järvenpään kirkossa
Kari Jussila, urut
Juhani Haapasalo, urut
Canzonetta Nova, joht. Erkki Rajamäki
Jousikvartetti KAJE

Canzonetta Novan joulukonsertti Järvenpään kirkossa 21.12.2002


2003Aikamatka 1700-luvun Saksaan!
Johannes-passio Järvenpäässä harvinaisena suurproduktiona 16.4., Turun tuomiokirkossa pitkäperjantaina 15.4. ja Tallinnan tuomiokirkossa 18.4.
Kuoroina Adastra, Turun tuomiokirkon poikakuoro CCI sekä Canzonetta Nova
Tallinnan Barokkiorkesteri
Solisteina: Eero Hartikainen, Teele Joks, Jukka Pietilä, Elja Puukko, Heikki Rainio, Erkki Rajamäki sekä Merja Wirkkala

Kokkosen juhlakantaatti soi Järvenpään lukion vihkiäisissä
Keski-Uusimaa 12.10.2003
Canzonetta Nova ja Kartanon koulujen musiikkiluokkien kuoro esittivät upeasti Joonas Kokkosen säveltämän juhlakantaatin.

Jouluoratorio Sipoon kirkossa pe 19.12. ja Järvenpään kirkossa su 21.12.
Johtajana Jani Siven
Solisteina Eija Järvelä, Annika Ollinkari, Ansii Hirvonen ja Erkki Rajamäki


2004Canzonetta Novalle omat www-sivut! Kuorostamme kiinnostunut voi tutustua verkossa kuoromme perustietoihin, tulevaan konserttitarjontaamme, kuulla näytteen kuoromme levytyksestä ja löytää yhteystietomme. Kuorolaisille suunnattu oma sisäinen viestintä (harjoitus-, konsertti-, poissaolotiedot , kokousten pöytäkirjat, toimintasuunnitelmat ym.) on siirtynyt myös pääosin verkkoon. Sivujen ohjelmoinnista ja ylläpidosta on vastannut Jouni Finnilä.


Keski-Uusimaa 12.2.04: Canzonetta Nova lähtee esiintymään Namibiaan

Kuoron 20-vuotisjuhlamatka Namibiaan Afrikkaan
Toukokuussa 2003 Suomessa kävi Namibian luterilaisen kirkon valtuuskunta, jonka välityksellä kuoromme sai Namibian luterilaisen kirkon virallisen kutsun. Samoihin aikoihin Järvenpäässä vieraili Namibian kirkon kuoro Pandureni, jonka kanssa Canzonetta Nova esiintyi.
Monelle kuorolaiselle tuttu järvenpääläinen muusikko Sakari Löytty toimii Namibian luterilaisen kirkon musiikkisihteerinä, joten kuoron matka Namibiaan tuntui luontevalta ja kiinnostavalta.
Kaukokohteista Namibia tuntui kuorolaisista sekä eksoottiselta että tutulta. Kuorolaisten motivaatiota matkalle ei tarvinnut herätellä.

Siinä, missä senegalilaiset ja muut Länsi-Afrikan kansat ovat rumpaleita, namibialaiset ovat laulajia. Erityisesti bantuheimoihin lukeutuvat laulavat moniäänisesti. Tästäkin syystä kuorolaisemme odottivat innolla yhteisiä tulevia lauluhetkiä.
Sakari Löytty on kannustanut asukkaita käyttämään omaa musiikkiaan. Namibian kirkossa otettiinkin käyttöön uudet messusävelmät, jotka Sakari oli säveltänyt maan musiikkitraditioon nojautuen.

Juhlamatkallaan Canzonetta Nova esiintyi pääkaupungissa Windhoekissa Emmanuel-seurakunnan jumalanpalveluksessa. Järvenpään seurakunta on tukenut tämän kirkon rakentamista. Winhoekissa tapasimme Suomen lähetysseuran paikallisia työntekijöitä ja paikallisia kuoroja. Paikan päällä pääsimme tutustumaan erityisesti seurakunnan nimikkolähettien Päivi ja Sakari Löytyn työhön. Pääkaupunki Windhoekissa tutustuimme Katuturan slummialueeseen, jossa Päivi tekee diakoniatyötä. HIV ja AIDS kurjistavat maassa jokapäiväistä elämää.
Kuoron matka suuntautui myös Pohjois-Namibiaan Ambomaalle, joka on suomalaisen lähetystyön perinteisin alue ja Namibian luterilaisen kirkon keskus. Kävimme suomalaisten perustamassa kirjapainossa, ompelimossa sekä suomalaisen Selma Rainion perustamassa sairaalassa. Lastenosastolla käynti herkisti mielemme. Vierailimme myös Olukondan ala-ja yläasteen kouluissa, joissa keskustelimme oppilaiden kanssa mm. Suomen asioista ja Namibian AIDS-tilanteesta. Iltajuhlassa Ambomaalla Oniipan kirkossa lauloimme sikäläisten kuorojen kanssa dongankielisiä lauluja.

Etoshan luonnonpuistossa vietimme safarilla yhden matkan seitsemästä ohjelmaltaan tiiviistä perilläolopäivästä.

Matkaan osallistui 39 kuorolaista, viisi kuorolaisten puolisoa ja Järvenpään seurakunnan lähetyssihteeri Minna Lairi.

Kuorolaisista suuri osa on opettajia ja muissa opetustehtävissä toimivia. Lähetyskasvatus kansainvälisyys- ja suvaitsevaisuuskasvatuksen osana on merkittävä osa Järvenpään seurakunnan koulutyötä. Tätä työtä myös kuoromme opettajat vahvistivat omissa kouluissaan upean ja unohtumattoman Namibian matkamme jälkeen.

Lämmin kiitos kotiseurakunnallemme! Ilman kotiseurakuntamme tukea tämä ikimuistoinen matkamme ei olisi toteutunut.


20-vuotta täyttävän kuoromme järjestämä Palmusunnuntain juhlamessu Järvenpään kirkossa 4.4.2004
Mikko Malkavaara, liturgi
Kari-Pekka Kinnunen, saarna
Avustajina Minna Lairi ja Kaija Oksanen
20-vuotias Canzonetta Nova, johtajana Erkki Rajamäki
Kolehti kerättiin lasten ruokaohjelmaan Windhoekin Katuturan slummissa.

Messun jälkeen seurakuntatalossa Canzonetta Novan juhla OHUNGI MUHALO (ystävyyden istunto), jossa mm. tunnelmia, kokemuksia, valokuvia ja videoesitys Namibiasta
Ileni aaholike! Lämpimästi tervetuloa!

Kuoromme johtaja Erkki Rajamäki valittiin Suomen kanttori-urkuriliiton toimesta vuoden 2004 kanttoriksi! Onnea meidän Erkille!
Erkille luovutettiin tunnustukseksi Urkurakentamo Veikko Virtasen valmistama Principal-urkupilli seinälaattaan kiinnitettynä ja 600 euron rahapalkinto.

Franz Schubertin Messu G-duuri Järvenpään kirkossa 20.11.
Canzonetta Nova ja soitinyhtye
joht. Erkki Rajamäki
Jutta Holmberg, sopraano
Juha Yli-Knuuttila, tenori
Nicolas Söderlund, baritoni

Joulukonsertti Tule lapsen luo 18.12. Järvenpään kirkossa2005Tukea Namibiaan!

Vuoden 2005 alusta kuoromme on tukenut nuoren namibialaisen diakoniaopiskelijan Helena Davidsin opintoja ja jatko-opintoja. Yhteys- ja vastuuhenkilönä on toiminut Kaija Oksanen.

Emme unohda Aasiaa…
Konsertti katastrofivalmiuden ylläpitämiseksi Järvenpään kirkossa 30.1.2005

”Puccinin messu on kuin keväisen raikasta pastaa hyvillä mausteilla”
Kapellimestari Markus Lehtinen johti Messa Di Glorian Järvenpäässä 24.4.2005
Ari Grönthal, tenori
Niklas Spångberg, basso
Erkki Rajamäki, bassobaritoni

Jatkoa Canzonetta Novan suurteosten sarjaan! Haydnin helposti kuunneltavaa suurta musiikkia tarjolla Järvenpäässä
Haydn Luominen Järvenpään kirkossa 27.11.
Sinfonia da Camera Finlandia, joht. Klaus Rautawaara
Pia Freund, sopraano
Anssi Hirvonen, tenori
Erkki Rajamäki, basso

Oratorio Luominen avasi Kirkkomusiikkiviikon Kuusankoskella
”Taivaallista”
Kuusankosken viides Kirkkomusiikkiviikko 20.11.-27.11.2005

Canzonetta Novan joulukonsertti Järvenpään kirkossa 18.12.2005

2006Järvenpään kirkossa virittäydytään hiljaisen viikon tunnelmaan Johannes-passion sävelin
palmusunnuntaina 9.4. klo 16

Viikkouutiset 3.12.2006
Messiasta katsomaan tyynyn kera
Adventtiajan musiikki-iloittelun aloittaa järvenpääläinen Canzonetta Nova -kuoro esittämällä Händelin riemullisen Messias-oratorion. Konsertin johtaa Hannu Norjanen, joka kapellimestarin työn ohella toimii useiden suomalaisten huippukuorojen taiteellisena johtajana. Sopraano Aulikki Eerola muistetaan mm. Savonlinnan Taikahuilun Paminana sekä oratorio- ja kirkkolaulajana. Altto Kritina Haartti on tullut tutuksi Suomen kansallisoopperan esityksistä. Laulunopettaja ja oopperalaulaja Anssi Hirvonen laulaa tenoriosuudet.
Kuudennen kerroksen orkesteri on vanhan musiikin soittajisto, joka on erikoistunut barokin ja klassismin ajan musiikkiin
Oratoriosta nauttiminen on Keravalla ja Järvenpäässä lienee osaltaan mahdollista siksi, että Järvenpään seurakunnan kanttorina työskentelevällä Rajamäellä on lukuisia klassisen musiikin yhteyksiä ja hän tekee väsymättä työtä suurten musiikkiteosten esitysten eteen Keski-Uudellamaalla.
.
Händelin Messias-oratorio Keravan kirkossa lauantaina 2.12. ja Järvenpään kirkossa sunnuntaina 3.12.2006

2007Hyväntekeväisyyskonsertti Music for the Soul Järvenpään kirkossa sunnuntaina 29.4. klo 18
Esiintyjinä
Vuoden Aino 2006 Luanne Siliämaa
Canzonetta Nova, joht. Erkki Rajamäki
Mikko Haapaniemi ja Marko Korven-Korpinen

Negrospirituaaleja, amerikkalaista kansanmusiikkia, Mendelssohnin kantaatti Hör mein Bitten


Järvenpään Sibelius-viikot huipentuvat Bachin mestariteokseen
Hm-messu on suurteos, jota monet pitävät länsimaisen taidemusiikinmerkittävimpänä luomuksena. Se on ollut myös Canzonetta Novan esittämistä teoksista haastavin.

J.S.Bach H-mollimessu
Järvenpään kirkossa 28.10. ja Lohjan kirkossa 1.11.
Canzonetta Nova
Lohjan Kaupunginorkesteri
johtaa Juha Nikkola
Hedvig Paulig, sopraano
Melis Jaatinen, mezzosopraano
Olli Brummer, tenori
Riku Pelo, Baritoni
Nicholas Söderlund, basso

2008Italian helmi Rossinin Messe Solennelle Tartossa Petruksen kirkossa 24.5.2008 ja Järvenpään kirkossa Kesäillan konserttisarjassa 3.6.2008
Mia Heikkinen, sopraano
Pia Alanne, mezzosopraano
Joonas Eloranta, tenori
Nicholas Söderlund, basso
Janne Kaksonen, basso (Järvenpään konsertti)
Mikko Niemi, piano
Katri Takala, harmooni

Järvenpään Sibeliusviikot 20.10.-16.12.2008
pe 31.10. klo 19 Järvenpään kirkko, 1.11. klo 15 Vuosaaren kirkko
Mozart: Requiem
Oopperaatio-orkesteri, Canzonetta Nova ja Vuosaaren kantaattikuoro
Johtaja Markus Lehtinen
Merja Wirkkala, sopraano
Jenni Pakalen, altto
Anssi Hirvonen, tenori
Erkki Rajamäki, basso

Vuosaari-lehti 5.11.2008
Vuosaaren kirkko täyttyi ääriään myöten 1.11. Vuosaaren kantaattikuoron ja Järvenpään Canzonetta Nova -kuoron mahtava yhteisesitys onnistui loistavasti.
Vuosaareen vuonna 2006 perustettu, Riitta Hirvosen johtama Kantaattikuoro aloitti haasteellisen yhteistyön Mozartin Requiemin parissa alkusyksystä. Järvenpään Canzonetta Nova onkin tehnyt suuria kuoroteoksia jo 1980-luvulta Erkki Rajamäen johdolla sekä myös levyttänyt Mozartin Requiemin.
Ei voi muuta kuin onnitella Hirvosen Riittaa ja kuorolaisia rohkeasta haasteesta tuoda pyhäinpäivän musiikkielämys vuosaarelaisten iloksi. Kiitos!

Järvenpään kirkon 40-vuotisjuhlakonsertti su 30.11.2008
Puccini: Messa Di Gloria
Canzonetta Nova ja Lohjan Kaupunginorkesteri
joht. Juha Nikkola
Ari Grönthal, tenori
Erkki Rajamäki, baritoni
Kristjan Möisnik, basso

200925 vuotta on marssittu,
Rajamäen rykmentissä,
marssilaulut laulettu,
Hellun helinät heläytelty,
monet ilot pidetty,
kera Erkin, meidän tavaramerkin.